Илинденци- Празник на Боговете на Виното

Маршрут: 

Благоевград-Илинденци-Благоевград

Дата и час на екскурзията: 

Съб., 05/02/2022 - 10:00

Програма: 

Участие в -я празник на БОГОВЕТЕ на ВИНОТО в село Илинденци, община Струмяни.

Празник на Боговете на Виното -

Посрещане Боговете на Виното и Плодородието, обявяване Царя на Лозята  в с.Илинденци, община Струмяни.

На празника Трифон Зарезан, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци се организира празник на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.

            Празникът започна в лозовите масиви, където стотици гости от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.

       Дългоочаквана е появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският – Бакхус и църковният Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и красивата девойка  Керацуда, дала според легендата името на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

              Божествата изпълняват тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила.  Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

        Празникът се пренася на площада, където се организира дегустация от лицензирани дегустатори и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята, с венец от лозови клонки.

        Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата артистична програма.

         Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци и общината далеч извън пределите на България. А всеки, който е опитал от прочутото вино керацуда възкликва „Това е питието на боговете!”

             И запазва трапчивия му вкус така, както Дионис помни Керацуда – красивата девойка, живяла в древна Елада, която носела със себе си.

 

 

Цена: 

Само за 0 лева
Сподели с приятелите